Çene Ameliyatı

Sadece dişlerin şekil bozukluğuna bağlı maloklüzyon durumunda diş hekimliği tarafından ortodontik tedavi uygulanarak dişlerin oklüzyonu düzeltilir. Mikrognati yani çenenin normalden küçük olması durumunda çene kemiği uygun yerlerden kesilerek öne doğru alınır ve oluşan açıklığa vücudun başka yerlerinden alınan kemik dokusu nakledilir. Çenenin aşırı geliştiği prognati durumunda ise uygun yerlerden kemik dokusu kesilerek çene geriye doğru alınır.

Resimde alt çene normalden daha geridedir. Resmin ikinci kısmında "obwegeser" osteotomisi ile alt çenenin öne alınması şematize edilmiştir. Obwegeser metodunun avantajı, kesilen kemik yüzeylerin alan olarak geniş olması nedeniyle kemik iyileşmenin daha iyi olması ve hastalığın nüksetme oranının daha az olmasıdır. Buna karşılık teknik olarak daha zor bir metoddur.

Ameliyat ağız içinden yapıldığında dışta herhangi bir ameliyat izi kalmaz. Bu resimde ise alt çenenin geriye doğru kaydırılması için kullanılan metodlardan biri olan "vertikal ramus" osteotomisi şematize edilmiştir. Teknik olarak daha kolay bir metoddur. Kemik kesisi dişlerin ve alt çene kemiği içine giren damar-sinir paketinin hemen arkasından geçer. Resimde üst çenenin geride olduğu maksillar retrognati durumunda maksillaya yapılan segmental osteotomi ile üst çenenin sadece ön-orta kısmının öne alınması şematize edilmiştir. Parçanın öne alınması ile iki yanda oluşan kemik eksikliği hastanın başka bir bölgesinden (örn. kalça kemiği) alınan ufak iki kemik parçası ile doldurulacaktır.


ÇENE CERRAHİSİ
 

©Copyright 2007, All Rights Reserved

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez