Çene Ucu Estetiği

Çene yüzümüzün en altında bulunan, yüz ile boyun arasında bağlantıyı sağlayan bölgemizdir. Kafa tası ile yaptığı eklem yardımıyla ağzımızın açılıp kapanma fonksiyonunu sağlar. Çene ucu ise; burun ile birlikte, kişinin özellikle profilden ( yandan ) görüntüsünü olumlu ya da olumsuz etkiler. Burun gibi çene ucu da, yüzün diğer bölümleri ile orantılı ve uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde özellikle yan görüntülerde, kişiyi rahatsız eden hiç de estetik olmayan bir profil ortaya çıkabilir.

Çene ucuna yapılacak cerrahi müdahaleler bazı standartlara göre belirlenir. Bu kriterlerin arasında en önemli olan, alt ve üst dişlerin birbirleri ile olan ilişkileri, yani ısırma anındaki konumlarıdır. Eğer kişide ısırma bozukluğu da var ise, yani dişler birbirine normal pozisyonda basmıyor ise, çene ucu estetik görünümünü değiştirebilmek için alt çeneye, üst çeneye ya da her ikisine birden müdahale edilmesi gerekebilir. Oysa dişler birbirine uyumlu olarak basıyor ve ısırma problemi yok ise, istenilen estetik çene ucu görünümü sadece çene ucuna yapılacak bir müdahale ile sağlanabilir.

Çene ucu normalden büyük ise estetik yüz görünümü bozularak kaba ve uzun bir yüz ortaya çıkar ki, yapılacak bir ameliyat ile çene ucu estetik temellere uygun olarak küçültülebilir. Bu müdahale; fazla kemiğin çıkarılması veya çene ucunun geriye doğru kaydırılması şeklinde olabilir ( ısırma normal ise ). Geriye kaydırılan çene ucu plak veya vida yardımı ile yeni pozisyonunda tespit edilmelidir.

Çene ucunun normalden küçük olması daha sık görülen bir şekil bozukluğudur. Eğer aynı anda kemerli ve büyük bir burun da var ise, deformite daha da ağırlaşır ve kişinin yüzü kuş yüzüne ( bird face ) benzer bir görünüm alabilir. Böyle bir durumda çene altı dokularının desteği de azalacağından çene ucu altındaki yumuşak dokuların sarkması da daha çabuk görülecek ve kişide aynı zamanda 'gıdı' deformitesi de oluşacaktır. Küçük çenenin büyütülmesi; çene ucu kemiğinin kesilerek öne ilerletilmesi şeklinde veya çeşitli imptlanların ( silikon, medpor, titanyum ) çene ucuna yerleştirilmesi ile yapılmaktadır. Çene ucunun büyütülmesi kişinin gıdı probleminin de çözülmesini sağlayabilir.

Çene ucu estetiği ameliyatlarına genel olarak Genioplasti ameliyatları adı verilmektedir. Kesi ağız içinden yapıldığı için yüzde herhangi bir iz kalmamaktadır. Ameliyat dikişleri kendiliğinden eriyen dikişler olduğu için dikiş alınmasına gerek olmaz. Çene ucu estetiği ( genioplasti ) ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve normal şartlarda yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Hasta bir gün hastanede kaldıktan sonra evine taburcu edilir. Ağrı genellikle azdır ve ağrı kesici kullanmakla iyi tolere edilir. Ağız ve çenedeki şişlikler ortalama 1 hafta da iyileşmektedir. Ağız içindeki kesiler iyileşene kadar yaklaşık 6-7 gün sıvı gıdalar ile beslenmek yeterlidir. çene ucu estetiği ( genioplasti ) olan kişilerde ameliyattan sonra geçici de olsa, alt ve üst dişlerin birbirine bağlanmasına gerek yoktur.


ÇENE CERRAHİSİ
 

©Copyright 2007, All Rights Reserved

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez